اعتماد به نفس
اعتماد به نفس در کلام دو رهبر بزرگ
حضرت امام خميني (ره):
مخترعين ما مي توانند در سطح بالا اختراع بكنند، مبتكرين ما مي توانند در سطح بالا ابتكار كنند به شرط اينكه اعتماد به نفس خودشان داشته باشند و معتقد بشوند به اينكه ((مي توانيم)). در رژيم سابق ((نمي توانيم)) را در بين همه قشرها شايع كردند به همه گفتند ما نمي توانيم و بايد تواناها بيايند و به ما تعليم بدهند، آنها هم كه مي آمدند تعليم نمي دادند، شماها را وابسته مي كردند. امروز كه دست همه آنها بحمدالله قطع شده است و ديگر براي آنها جايي در اين كشور باقي نمانده است اين شما جوان هاي كشور هستيد كه در هر جا هستيد بايد به فكر آتيه كشور خودتان باشيد
(صحيفه نور ج 18 صفحه 146 تاريخ: 1/8/62)
مقام معظم رهبري :
چرا من مسئله ى اعتماد به نفس را اصلاً مطرح ميكنم؟ مگر در كشور چه اتفاقى افتاده كه بنده اصرار دارم روى اعتماد به نفس ملتمان يا جوانانمان تكيه كنم؟ توضيحى وجود دارد. ملت ما بر اثر انقلاب، بر اثر دفاع مقدس، بر اثر تأثير شخصيت ويژه ى امام … و بر اثر پيشرفتهاى گوناگون، امروز به يك نصاب قابل قبولى از اعتماد به نفس دست يافته است. بيم آن هست كه در عرصه ى جنگهاى روانى و تبليغاتى و به اصطلاح جنگ نرم بين ما و دشمنانى كه بسيار اصرار بر ادامه ى اين نبرد دارند، اين اعتماد به نفس يا خدشه پيدا كند، تضعيف بشود، متزلزل بشود يا لااقل در حدى كه ملت ما به آن احتياج دارد، پيش نرود. ما در نيمه ى راهيم. من به عيان مى بينم كه در ذهن و زبان و عمل بسيارى از برجستگان كشورمان اين اعتماد به نفس هنوز به حد نصاب لازم نرسيده.
(بيانات رهبر معظم انقلاب 13/10/86)
دشمن موانع براي اعتماد به نفس ايجاد مي کند:
اول، ايجاد يأس است؛ تيره كردن افق، به رخ كشيدن فاصله هاى علمى، … و ميگويند آقا چطور ميخواهيد شما اينها را طى كنيد؟ مگر ميشود؟ جوان محقق و پژوهشگر و دانشمند ما را با اين كار مأيوس ميكنند. من ميگويم: بله، ميشود؛ چرا نميشود؟ ما از دانش ديگران استفاده ميكنيم و پا را يك قدم بالاتر ميگذاريم؛ كمااينكه اين كار را كرده ايم. ما از دانش ديگران استفاده كرده ايم. گاهى چيزهائى ساخته ايم كه در دنيا نيست؛ مثل بعضى از پيشرفتهاى پزشكى و داروئى و امثال اينها.
(بيانات رهبر معظم انقلاب 13/10/86)
يك نمونه از ايجاد يأس كه من اين را لازم است عرض كنم … اشكال تراشیهاى غير منطقى است. امروز شما ملاحظه كنيد؛ متأسفانه راجع به اغلب تصميمات دستگاه اداره ى كشور از سوى يك عده مخالف خوان اشكال تراشى ميشود؛ اشكالتراشى هاى غير منطقى.
ممكن است كسانى كه اين كارها را ميكنند، ندانند چه تأثير سوئى اين كار دارد. اين، همان ايجاد يأس است؛
(بيانات رهبر معظم انقلاب 13/10/86)
يكى از راهها مسئله ى هوچيگرى است؛ هوچيگرى مطبوعاتى. … يكى از اين هوچيگرى ها همين مسئله ى حقوق بشر است. حالا كسانى اين حرفها را ميزنند كه گوانتاناموى آنها عرق شرم بر پيشانى هر انسان باشرفى جارى ميكند؛ …اينها آن وقت مي گويند حقوق بشر …
اينها يأس ايجاد كردن و هوچيگرى است؛ ضد اعتماد به نفس ملت ايران است.
(بيانات رهبر معظم انقلاب 13/10/86)
بايد سعي بكنيم كه دانش آموزان ما از دوران مدرسه، و دانشجويان ما و كساني كه تازه وارد كار شدند، روح اعتماد به نفس را و اين كه مي توان با تحليلها و انگيزه ها و فهم خودي از مسايل كشور، مسايل را حل كرد، حفظ و تقويت كنند. نبايد به آنچه كه فلان روزنامه نويس نوشته است و فلان تحليلگر خارجي مي گويد كه ايران بايد اين راه را طي بكند، تا بتواند مثلا به سازندگي و رفع مشكل اقتصادي برسد، اعتنا كرد.
(بيانات مقام معظم رهبري در ديدار با رئيس جمهور و هيات وزيران، به مناسبت هفته دولت 8/6/75 )