ماهیت سعادت و کمال از دیدگاه قرآن
چکیده مقاله: ماهیت سعادت و کمال از دیدگاه قرآن
محقق: سعیده طلوعی، طلبه پایه پنجم، اردیبهشت 91
در این مقاله با عنوان ماهیت سعادت و کمال از دیدگاه قرآن سعی داشته است که ابتدا به تعریف لغوی سعادت که هادی خوشبختی است بپردازد و دهخدا در لغت نامه آورده که سعادت به معنی تمام شدن ، کمال در ذوات و صفات هر دو استعمال می شود کمال خدا یعنی کمال مطلق و نا متنهای است و مقصود از آن همان صفات جمال و خواست از قبیل علم و قدرت حیات وارده می باشد . در قرآن کریم در سوره هود آیه های 105 و 108 به تعریف سعادت پرداخته و ویژگی های سعادتمندان را شمرده است .
سعادت از دیدگاه ائمه علیه السلام نیز اهمیت دارد چنانچه پیامبر اکرم (صلي الله عليه و آله و سلم) می فرماید سعادتمندترین مردم کسی است که با مردم بزرگوار در آمیزد . و امام علی (عليه السلام) می فرماید : « سعادت آن است که انسان را رستگاری برساند.» و در آموزه های علوی مؤلفه های سعادت را همان خیرات بیرونی و فضیلت های اخلاقی ، عقلی ، دینی ( الهیاتی ) آشنا می شویم که ، نظریه های ارسطو فرق می کند .
ماهیت دنیوی از منظر قرآن کریم این است که زمینه ای برای رسیدن به زندگی اخروی می شود نه اینکه هدف واقع شود. و فطرت هم که دوست دارد به کمال برسد و از نقص گریزان است پس به طریق های مختلف می خواهد به کمال برسد. که کمال حقیقی هر انسانی همان نزدیک شدن به خدا و قرب به اوست و وجدان هر کسی می خواهد به او نزدیک شود ولی در جلوه های مختلف مثل قدرت طلبی و حقیقت جویی می خواهد خدا را پیدا کند ولی افرادی هستند که به بی راهه می روند مانند مرتاضان که کارهای سخت را انجام می دهند ولی به خدا نمی رسند و باید گفت که راه رسیدن به کمال نهایی اختیار است که خداوند انسان را مختار آفریده تا به خدا و معاد و نبوّت ایمان بیاورد و تنها در سایه عقل نمی توان به سعادت واقعی که همان قرب الهی است برسیم بلکه وجود وحی هم ضروری است .
واژگان کلیدی : کمال و سعادت ، قرب الهی ، انسان ، ماهیت ، فطرت ، عقل ، قرآن ، فضیلت ، اخلاق .