چکیده تحقیقات پایانی برتر
عنوان تحقیق پایانی: بررسی حقوق مالی زوجه از منظر فقه و قانون مدنی ایران
محقق: مینا اروجی
حق دارای معانی مختلفی میباشد و در این تحقیق به معنی نصیب و بهره بردن از چیزی و ملک و مال میباشد و نیز حقوق مالی امتیازی است حقوق هر کشوری به منظور تامین نیازی مادی اشخاص به آنها میدهد. در کشور ما که مذهب رسمی مردم اسلام است و قوهی مقننه نیز طبق دستور قانون اساسی وظیفه دارد تا از مقررات مذهب جعفری پیروی کند، قوانین مدنی و کیفری در بیشتر موارد برگرفته از فقه امامیه میباشد و با آن تطابق دارد.
اختصاص حق مالی تحت عنوان « مهریه » به زنان یکی از ویژگیهای حقوق اسلامی است و از منظر ارزشگذاری زن مسلمان را در جایگاه والایی قرار میدهد. مهر مالی است که زن بر اثر ازدواج مالک آن میشود و آیات مختلفی از قرآن کریم از جمله آیه « 4 سوره سورهی نساء » به مهر اشاره دارد. در فقه و قانون مدنی برای مهر انواعی از قبیل مهرالمسمی (یعنی مهری که در عقد تعیین میشود). مهرالمثل، تفویض البضع و تفویض مهر ذکر کردهاند. همچنین چیزی که به عنوان مهر قرار داده میشود باید مالیت داشته باشد و قابل تملک و دارای منفعت عقلایی باشد و شوهر نیز قادر به تسلیم آن باشد. مهریه حق مسلم زوجه میباشد و او میتواند تا زمانی که مهریهاش پرداخت نشده از ایفای وظایف خود اجتناب نموده و تمکین نکند که در اصطلاح به آن حق حبس میگویند. و نیز ذکر مهریه و تعیین آن در عقد موقت برخلاف عقد دائم از شروط لازم و اجباری میباشد.
تامین هزینه و معاش (نفقه) خانواده به ویژه زوجه از وظایف زوج میباشد و آیات و روایات بسیاری بر وجوب آن دلالت دارند و برای اینکه نفقه زوجه بر زوج واجب شود، دائمی بودن عقد و تمکین زوجه از شرایط اساسی میباشند. در صورت نشوز و نافرمانی و چند دلیل دیگر نفقه از عهدهی مرد ساقط میگردد. نفقه زوجه شامل خوراک، پوشاک، مسکن، و سایر احتیاجات ضروری او میباشد. در فقه و قانون برای نفقه اندازه و مقداری تعیین نشده است و نیز نفقه زوجه بر اقارب و دیون مقدم میباشد و تکلیف زوج بر انفاق دارای ضمانت اجرای مدنی و کیفری است.
حق مالی دیگری که به زوجه تعلق دارد اجرت المثل و نحله میباشد و آن در مواقعی است که زن به دور از انصاف و منطق با طلاق مواجه میشود. ارث به معنی میراث بردن و از دارایی و ثروت شخص مرده سهم بردن است که سبب و نسب از جمله موجبات ارث بردن میباشند. مواردی از قبیل کفر، قتل، لعان، ولادت از زنا از موانع ارث بردن هستند. در ضمن برای اینکه زوجه بتواند از ترکهی زوج ارث ببرد باید در زمان فوت زوج زوجه در عقد دائم زوج بوده و رابطهی زوجیت آنها همچنان برقرار باشد. سهمی که از ترکه زوج به زوجه میرسد در صورت بودن اقربای نسبی برای زوج یک هشتم و در غیر این صورت یک چهارم میباشد.
کلیدواژه:
فقه؛ حقوق؛ مهریه؛ نفقه؛ ارث؛ اجرت المثل و نحله.
عنوان تحقیق پایانی: بررسی مبانی فکری و عقاید وهابیت و عملکرد آنها در عصر حاضر
فرقه وهابیت بوسیله موسس آن محمدبن عبدالوهاب در منطقه نجد به وجود آمده است. این فرقه از قرن 12 تاکنون بر جای مانده است. او که ادعای احیای توحید و سلفیگری را در سر داشت همان عقاید و افکار ابن تیمیه را در شبه جزیره عربستان پیاده کرد و در مورد این فرقه ضاله پیامبر اسلام هم پیشگویی کرده بود.
میان وهابیت و خوارج شباهت غیرقابل انکاری وجود دارد مثل خوارج در کج اندیشی و فهم نادرست از دین، ستیز با مسلمانان و دوستی با کافران، بدعتگزاری در دین و جمود فکری مثال زدنی هستند.
از ویژگیهای فرهنگی فرقه وهابیت، قشریگرایی و تعصب خشک آنها و مخصوصا در ضدیت با اهل تشیع که به دیدگاههای سیاسی و نیز فهم خاص از مفاهیم ظاهری اسلام است میتوان اشاره کرد.
این آیین از طرقهای مختلف توانست رواج یابد از جمله با اشغال مکه مکرمه و مدینه منوره که هر ساله میلیونها مسلمان به آنجا میآیند، دارائی هنگفت ناشی از فروش نفت، ساختن مساجد بیشعار در کشورهای عربی و اسلامی، تاسیس مدارس و دانشگاههای وهابی و اعزام مبلغ به سراسر جهان و نیز نشر بیش از صد روزنامه و مجله و نشریه چاپ میلیونها جلد قرآن و غیره میتوان اشاره کرد.
یکی از زیانبارترین اندیشههای وهابیان که پیامدهای بسیار سوأ و ناگواری داشته است و به عنوان یکی از حربههای خطرناک در دست استعمارگران درآمده است، اندیشه کافر شمردن و مشرک دانستن سایر مسلمانان است. همان طور که بیان کردم به خاطر تعصب و جهالت و گمراهی ایشان دست به بدعت میزنند تا جائی که حکم به ضلالت و کفر سایر مسلمانان میدهند به خصوص با شیعیان چنانچه به افراد خود بیان میدارند هر کس یک شیعه را بکشد به قتل برساند بدون چون و چرا وارد بهشت میشود این مورد در عمل بزرگترین ضربهها را بر پیکر امت اسلامی زده و بزرگترین مانع انسجام و وحدت مسلمانان و اتحاد آنان در مقابل دشمنان خدا و اسلام درآمده است.
ملاکهای شرک نزد وهابیون عبارتند از: اعتقاد به سلطه غیبی برای غیر خدا؛ شرک بودن توسل؛ شرک بودن استعانت و استغاثه از غیر خدا؛ شرک بودن شفاعت؛ شرک بودن تبرک و …
کلیدواژه:
ویژگی فرهنگی وهابیت؛ حقیقت توسل؛ توحید اساس دعوت انبیاء؛ شرک وهابیت؛ عملکرد وهابیت؛ حقیقت دعا؛ شرک بودن تبرک؛ حقیقت شفاعت.