دانشگاه امام صادق علیه السلام
دانشگاه امام صادق علیه السلام
در مدرسه علمیه جعفری بیش از بیست هزار دانشجو تربیت میشد که از کلاس اول تا آخرین حد اجتهاد و استنباط را به رهبری امام جعفر صادق پشت سر میگذاشتند و آنان نیز جهان اسلامی را به علم و دانش سیراب میکردند.
چهار هزار نفر از آنان در یک عصر شروع به تدریس و آموختن کردند و همگی به اتفاق میگفتند: « حَدَّثنا جَعفَرُ بنُ مُحَمَّدٍ الصّادِقُ علیه السلام »
شاگردان ایشان در عصر خود چهارصد کتاب در فقه جعفری نوشتند که به چهارصد اصل مشهور است و کتب اربعه: کافی، من لا یحضره الفیقه، تهذیب و استبصار از آن اتخاذ و اقتباس شده است.
در مدرسه علمیه جعفری فقهایی نظیر ابان بن تغلب، محمدبن مسلم، جمیل بن دراج، ابن بن عثمان، حماد بن عیسی، بُرید عجلی و … تربیت شدهاند. ابن بن تغلب به تنهایی سی هزار حدیث از پیشوای خود نقل کرده است.
در این دانشگاه فقط فقه تدریس نمیشد بلکه فنون مختلف و رشتههای گوناگون نیز در مناسبتها تدریس میشد: مثل علم تفسیر، اخلاق، کلام، توحید، طب، علوم طبیعی، شیمی، فیزیک، داروسازی و سایر علوم غریبه.
جابر بن حیّان و طرطوسی از شیمیدان معروف حوزهی درس آن حضرت بودهاند جرجی زیدان (مسیحی عرب که نویسنده و روزنامه نگار بوده است.) مینویسد:
اروپائیان بیشتر از عربها در سرگذشت حال جابر و تألیفات او بررسی کردهاند و اعتراف صریح دارند که اساس علم کیمیاء جدید (شیمی) را جابر بنیان گذاشته و این علم را از امام صادق علیه السلام آموخته است.(مجموعه زندگانی چهارده معصوم، عمادزاده، ص 918)